Monday, August 16, 2010

Toename Aardbevingen: Het ligt niet aan de Zon

De interactie tussen geladen deeltjes van de Zon en het aardmagnetisch veld heeft voor veel seismische activiteit gezorgd de laatste dagen. Er was niet zozeer sprake van een plotse toename van het aantal aardbevingen, maar wel van de kracht waarmee ze plaatsvonden.
De reeks krachtige aardbevingen begon deze week op 10 augustus met een beving van 7.5 op de schaal van Richter bij de eilanden van Vanuatu. Hierna volgden in het gebied nog 12 zware bevingen binnen een tijdsbestek van 24 uur, waarvan de krachtigste 6.0 op de schaal van Richter noteerde. Bijna alle bevingen vonden plaats op exact 35 kilometer diepte.
Op 12 augustus werd een aardbeving in Ecuador geregistreerd met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Deze beving bracht geen kettingreactie teweeg, wel volgde er nog een 4.4 beving.
Een dag later, op 13 augustus, vond een aardbeving plaats bij de Noordelijke Marianen met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Sinds deze beving hebben zich nog 21 krachtige aardschokken in het gebied voorgedaan, waaronder twee bevingen van respectievelijk 6.3 en 6.6 op de schaal van Richter op 14 augustus. De initiële beving heeft dus veel seismische activiteit in het gebied veroorzaakt. De meeste bevingen vonden plaats op een diepte van 10 kilometer.
Breuklijn Haïti
Volgens nieuw onderzoek van wetenschappers is de zware beving op Haïti veroorzaakt door een breuklijn die tot dusver nog onbekend was. Eerder werd aangenomen dat Port-au-Prince op de bekende Enriquillo breuklijn lag. Geofysicus Eric Calais publiceerde al in 2008 dat Haïti op korte termijn aan de beurt zou zijn voor een 7.2 beving, welke op 12 januari van dit jaar dan ook plaatsvond.
Geen tsunami's
De laatste maanden zijn vaak waarschuwingen afgegeven voor tsunami's na een krachtige aardschok. Echter zijn deze in alle gevallen uitgebleven. Een andere opkomende tendens is dat er vrijwel geen slachtoffers meer vallen tijdens zware bevingen. Deze signalen bevestigen dat er een kracht in het spel is die de schade van aardbevingen beperkt. Meer onderzoek hierover, alsmede de invloed van de fotonengordel op Aarde, zal volgen.
Westkust Wat tot besluit opvalt is dat het gebied rond de westkust van Latijns Amerika nog altijd veel bevingen genereert sinds de zware beving in Chili in februari dit jaar. Ook de San Andreas-breuk blijft in Californië aardschokken produceren.
http://www.iris.edu/seismon/

Dat er steeds meer aardbevingen geregistreerd worden en dat bevingen niet afnemen maar toenemen ligt dus niet aan de Zon!
Maar dit is wel jammerlijk het nieuws dat keer op keer vertelt wordt in de Media.

No comments: